Tratamente functionale

Tratamente functionale

Aparatul dento-maxilar

Aparatul dento-maxilar reprezintă un ansamblu de tesuturi si organe, diferite din punct de vedere anatomic, dar care sunt armonizate morfologic in scopul indeplinirii functiilor de masticatie, deglutitie, fonatie si fizionomie. Elementele constitutive ale aparatului dento-maxilar sunt: oasele maxilare; articulatiile temporo-mandibulare, musculatura aparatului dento maxilar; dintii; glandele salivare si mucoasa cavitatii bucale.

Toate aceste elemente anatomice constituie un intreg, iar corecta functionare a acestui ansamblu reprezinta starea de sanatate orala.

Ocluzologia

Ocluzologia este specialitatea care se ocupă cu studiul contactelor dintre dinţii celor două arcade.

Analiza functionala si principii de tratament

Analiza functionala face parte din setul de investigatii clinice realizate inainte de inceperea oricarui tratament de reabilitare orala sau este realizata independent, in cazul pacientilor ce acuza probleme functionale. Totodata, acesta analiza trebuie efectuata ori de cate ori exista suspiciuni de tulburari functionale identificate in cadrul consultatiei initiale.

Analiza completa implica, pe langa consultatia clinica de specialitate, realizarea unor modele de studiu, montarea si analizarea acestora in articulator (instrument ce poate reproduce principalele miscari tridimensionale ale articulatiei temporo-mandibulare), investigatii imagistice 3D ale articulatiei temporo-mandibulare, dar si o serie de investigatii functionale specifice.

Cele mai frecvent inalnite situatii sunt cele care implica o problema de ocluzie. Interpretata corect, analiza functionala poate duce la identificarea cauzei si elaborarea planului de tratament corespunzator. Totodata exista situatii in care sunt implicati mai multi factori si care necesita tratamente specifice, de multe ori realizate interdisciplinar.

Galerie foto

Sari la bara de unelte