Editoriale

Editoriale

Stau sa ma gandesc daca sunt asemanari intre ceea ce mi-am imaginat eu si colegii mei de generatie pe perioada studiilor precum si de-a lungul intregului traseu initiatic in meserie si ceea ce percepem acum, in viata reala, la peste 10 ani de la momentul in care am intrat pentru prima data in contact cu un pacient. Eram inca studenti, imi amintesc cum teama încerca sa ne alunge increderea de sine, informatiile recent primite ne roiau deasupra capului nestiind pe care sa o extragem pentru primul pas… Eram derutati dar optimisti, ne vedeam dupa 10 ani, buni clinicieni, lideri de opinie reprezentativi pe plan international, reprezentanti ai unei natiuni care a dat omenirii, de-a lungul timpului, personalitaţi in numeroase domenii, inclusiv cel medical…

Timpul a trecut, noi am încercat sa ajungem unde ne-am propus… o parte din noi au schimbat cotidianul mioritic, lipsit de bun simt şi plin de praf, cu seriozitatea rece lipsita de sentimente ale anumitor regiuni europene, altii au ales zone mai calde, unde pensionarii englezi mergeau la plaja si isi făceau un „upgrade” de dantura in sapte zile. Firesc, au fost si cativa apropiati care au renuntat si la patriotism si la meserie, s-au reprofilat si sunt manageri de succes (sau nu) in diverse multinationale… Si mai suntem noi, cei care am reusit sa ne imunizam la praful mioritic sus mentionat acompaniat de claxoane si derapaje de limbaj ale unui numar alarmant de mare de concetateni, si am decis sa ne continuam drumul inceput, sa devenim buni clinicieni, poate chiar lideri de opinie pe plan internaţional…

De ce nu?

Ma cuprinde tristetea de cate ori particip la un congres serios de specialitate… Niciodata nu am avut onoarea sa vad în lista de lectori un medic stomatolog roman. Practicant în Romania. De fiecare data orgoliul meu patriotic a fost atins… Si recent am realizat ca mai bine imi pierd patriotismul in favoarea performanţei. O persoana foarte apropiata, cu o mare experienţa de viata, precum si cu o vasta experienta profesionala in afara graniţelor tarii, mi-a spus ca m-am maturizat. Este oare patriotismul incompatibil cu performanta in cazul nostru?

Ce am pastrat in prezent din imaginea proiectata inainte de absolvirea universitatii? Voi lasa pe fiecare din cei care citesc aceste randuri să facă propriul exercitiu de memorie…

In ceea ce ma priveste, am pastrat optimismul… Sunt sigur ca voi intalni, nu peste mult timp, colegi romani lideri de opinie, lectori la congrese internaţionale. Pana atunci, ma voi bucura ori de cate ori voi avea ocazia sa discut cu acesti colegi, indiferent de generatie, care pun calitatea actului medical fara compromisuri pe primul loc. Si nu sunt putini! O parte din ei vor reveni la congresul de stomatologie estetica din mai… Pentru o stomatologie mai buna!

Doresc sa dedic acest editorial primului medic care mi-a oferit şansa sa vad în practica stomatologia de calitate, inca de pe vremea primilor ani de studentie, si care, din pacate, nu se mai afla printre noi.

In memoriam Dr. Christos Salomidis. RIP.

Dr. Alecsandru Ionescu
Director Evenimente SSER

Editorial extras din Cosmetic Dentistry Romania
Anul III – Numarul 1 – Aprilie 2010

Practicam stomatologia in Romania… si o facem din ce in ce mai bine…

fost un an intens… Cazuri clinice, cursuri, congrese. Am avut oportunitatea de a intalni cativa dintre cei mai buni lectori pe plan mondial, de aceasta data fara a trebui sa ii urmam in toate colturile lumii unde sustin prezentari, ci la Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara unde acestia au fost invitati in cadrul proiectului dent. Ar putea fi considerata o realizare?

In urma cu trei zile am aniversat 10 ani de la absolvirea facultatii. Am asteptat cu nerabdare acest moment, sa-mi revad colegii, sa ne impartasim din experienta de viata a anilor in care am mers pe drumuri diferite, sa ne amintim de pasiuni si sa ne bucuram de realizari.

Toti cei prezenti in sala au spus cateva cuvinte despre realizarile lor personale si profesionale… si de fiecare data, alaturi de realizarile profesionale exista si o poveste personala, expusa cu zambetul pe buze chiar si atunci cand avea si parti triste… Am simtit ca sunt inconjurat de niste invingatori.

O persoana speciala din viata mea imi spunea nu demult ca nici nu vrea sa se gandeasca la realizari… intrucat nu sunt palpabile. Pana la urma ce este o realizare palpabila? Transformarea unei pasiuni in ceva concret? Pacienti fericiti? Cabinete de succes? Loc pe podium la triatlon? Familie? Copii? Sau poate toate la un loc… Pana la urma, cea mai mare realizare este sa ne simtim bine cu noi insine in tot ceea ce facem. Restul vine de la sine, la momentul potrivit.

In final conteaza cu ce ramanem… Fiecare aspect este important in felul sau. Performanta in meseria noastra nu se atinge usor… Insa , odata atinsa, nu exista cale de intoarcere.

Povestea aceasta nu are un sfarsit… Va continua atat timp cat in noi va exista dorinta de a ne urma pasiunile profesionale, personale si nu numai… Trebuie sa invatam sa apreciem. Sa ne apreciem… Sa ajutam comunitatea sa evolueze. Inclusiv pe cea a medicilor stomatologi romani, din tara, de pretutindeni. Sa lasam deoparte orgoliile si invidiile si sa devenim medici mai buni. Colegi mai buni. Oameni mai buni.

Urmeaza un an intens… Alte cazuri clinice, alte cursuri, alte congrese. Congresul European de Estetica Dentara va fi organizat la Bucuresti. Suntem pe drumul cel bun… Practicam stomatologia in Romania… Si incepem sa o facem din ce in ce mai bine…

Dedic acest editorial colegilor din Promotia 2001 a Facultatii de Stomatologie din cadrul UMF Carol Davila. Atat celor pe care i-am revazut la reuniune si care au reusit sa isi transforme pasiunile in realizari, cat si celor care au lipsit si pe care sper sa ii revad… mai devreme de alti 10 ani!

Dr. Alecsandru Ionescu
Director Evenimente SSER

Editorial extras din Cosmetic Dentistry Romania
Anul IV – Numarul 4 – Octombrie 2011

Intre ploaia de cursuri si realitatea tratamentului interdisciplinar…

Am dorit sa scriu acest editorial pentru ca s-a incheiat un ciclu… Au trecut mai bine de trei ani de atunci, timp in care multe lucruri s-au schimbat in stomatologia romaneasca. Si chiar daca pare surprinzator pentru tara in care traim, o mare parte din aceste schimbari au fost in bine. Cel putin asa am perceput eu ca stau lucrurile in ultimul timp din interactiunea cu colegii nostri la diverse evenimente organizate de SSER si nu numai. Interesul pentru cursuri a crescut odata cu dorinta de a oferi pacientilor un tratament corect, predictibil si fiabil. Au fost tiparite ghiduri de conduita… si au inceput sa se respecte din ce in ce mai mult. Medicii specialisti colaboraza intre ei, pun diagnostice corecte dupa analize amanuntite ale cazurilor, realizeaza tratamente interdisciplinare… Ne apropiem de o normalitate care nu poate decat sa ne bucure. Mai mult decat atat, pe afise ale unor congrese internationale au inceput sa se regaseasca si medici romani, alaturi de nume prestigioase ale stomatologiei mondiale. Este evolutia pe care ne-am dorit-o, este drumul pe care am vrut sa mergem. Important este sa nu ne speriem de propriile noastre realizari si de scara de valori a drumului pe care am luat-o…

Am vrut sa incep cu lucrurile bune, cu realizarile, cu recunoasterea progresului… Exista totusi reversul medaliei si motive pentru un semnal de alarma, tinand cont ca medicii care nu au emigrat sunt cei care si-au dorit sa ramana in tara tocmai pentru a face performanta si a consolida drumul de care am amintit mai sus…

Ploaia de cursuri poate duce la o ploaie de specialisti. Si supraspecialisti… uneori insa, aptitudinile lor sunt doar pe hartie. Unii specialisti au inceput chiar sa isi auto-“limiteze” practica la anumite manopere… desi stomatologia este o meserie creativa, auto-“limitarea” putand afectata grav viziunea medicala de ansamblu si posibilitatea de integrare a tratamentului specializat in planul general de tratament… Tratamente interdisciplinare, lucrul in echipa, increderea si onestitatea comunicarii intre medici, specialisti, parteneri… totusi, daca nu exista un medic foarte bine pregatit care sa integreze tratamentul in echipa si sa isi asume acest tratament, riscul unui esec poate fi foarte mare. Si suferinta nu mai este una a orgoliilor, ci una reala, a pacientului… Dar sunt optimist ca nu se va ajunge aici… Pentru ca exista incredere, onestitate si o buna comunicare intre medicii care au ca scop principal actul medical si binele pacientului. Si tocmai de aceea dau tot ce au mai bun pentru pacienti in clinicile unde isi desfasoara activitatea, tocmai de aceea participa in echipa la congrese si cursuri, tocmai de aceea ii intalnesti unde te astepti mai putin… un bun specialist endodont la un curs de parodontologie, un bun chirurg la un curs de estetica, un bun implantolog la un curs de ocluzologie sau un bun protetician la un curs de ortodontie…

In ceea ce ne priveste, desi proiectul DENT s-a incheiat, ne vom stradui ca plusul de valoare pe care SSER l-a adus in stomatologia romaneasca, sa se regaseasca in continuare in evenimentele pe care le pregatim anul acesta… dar si in noi, ca simpli medici ce am depus juramantul hipocratic…

Dedic acest articol Aurei Ion. Ea si-a dat viata pentru actul medical inainte de a ajunge medic. Nu am cunoscut-o, dar sunt sigur ca ar fi facut performanta si ar fi ajuns un medic exceptional…
Odihneasca-se in Pace…

Dr. Alecsandru Ionescu
Director Evenimente SSER

Editorial extras din Cosmetic Dentistry Romania
Anul VII – Numarul 1 – Martie 2014

0
Experienta
0
Cercetari
0
Cursuri si congrese
Sari la bara de unelte