Simularea rezultatului final

Simularea rezultatului final

“Reverse your thinking. Start with the end: backward treatment planning.”

Acesta este motto-ul ce caracterizeaza conceptele actuale de tratament stomatologic si are o dubla semnificatie: pe de o parte, vizualizarea rezultatului final de catre medic, in vederea alegerii planului optim de tratament, iar pe de alta parte, vizualizarea rezultatului final de catre pacient si proiectarea acestuia intre expectative (subiective) si posibilele limite (obiective).

Ce reprezinta simularea rezultatului final?

Dupa inregistrarea tuturor informatiilor descrise anterior si completarea forumlarului/ interviu estetic (“esthetic check-list”) pacientul vizualizeaza diferite forme de dinti cu diferite texturi (“shapes & skins”), care vor fi reperele viitoarelor simulari.

Este astfel creata o simulare digitala a viitoarei restaurari (digital smile design), ce este utilizata atat pentru comunicarea cu pacientul, dar si pentru comunicarea cu laboratorul de tehnica dentara.

Laboratorul creaza o simulare a viitorului rezultat final, din ceara, pe modelele de gips inregistrate in prealabil, modificand astfel situatia existenta pe model prin asa numita tehnica “wax-up”, ce poate fi realizata manual, in baza informatiilor transmise de catre medic sau prin procedee actuale CAD/CAM ce permit aplicarea intocmai a formelor si texturilor dorite, prin tehnica “skin”.

Indiferent de metoda aleasa, acest tip de simulare este indispensabil atat pentru realizarea tratamentului functional, cat si pentru finalizarea estetica, orice tratament inceput fara a avea un astfel de proiect este de cele mai multe ori sortit esecului.

In anumite situatii, acest proiect poate fi transpus temporar in cavitatea bucala (indirect, prin replicarea situatiei simulate pe model – “mock-up indirect” sau chiar prin aplicarea directa de catre medic – “mock-up direct) pentru o si mai buna vizualizare a viitorului rezultat, analiza anumitor detalii, utilizarea diverselor tipuri de chei de ghidaj sau sabloane, ce pot creste precizia anumitor etape de tratament.

0
Experienta
0
Cercetari
0
Cursuri si congrese
Sari la bara de unelte