Preventie si igiena orala
Ce este stomatologia preventiva?
Stomatologia preventiva este ramura stomatologiei dedicata mentinerii sanatatii orale, de la evitarea aparitiei cariilor, bolilor gingivale sau parodontale si pana la prevenirea complicatiilor locale sau generale complexe, de cauza bacteriana sau functionala.
Igiena orala
Exista multiple forme de preventie, ce au ca rezultat mentinerea sanatatii dentare si orale, cum ar fi periajul corect, spalarea pe dinti de cel putin doua ori pe zi, utilizarea atei dentare, a apei de gura si a irigatorului bucal, un regim alimentar echilibrat ori masticatia corecta.
Periutele de dinti (sau capetele de schimb ale periutelor electrice) trebuie schimbate de 3-4 ori pe an sau ori de cate ori perii acestora incep sa dea semne de uzura.
Pacientii cu aparate ortodontice, atat adulti cat si copii, trebuie sa acorde o atentie suplimentara masurilor de igiena pe perioada efectuarii tratamentului ortodontic.
Copiii trebuie sa fie invatati corect, inca de mici, despre regulile de baza ale igienei orale, periajul corect ori spalarea limbii. De asemenea, parintii trebuie sa urmareasca cu strictete schema de fluorizare generala si/sau locala recomandata de catre medicul stomatolog sau medicul pediatru (aceste scheme sunt specifice tarilor/ regiunilor in functie de mai multe criterii, cum ar fi nivelul de referinta al fluorului in apa din tara/ regiunea respectiva).
Totodata, efectuarea unui control periodic si a unei igienizari profesionale (detartraj profesional) de doua ori pe an sau la indicatiile medicului stomatolog mentin o igiena orala adecvata si previn aparitia problemelor ori complicatiilor ulterioare.
Fluorizarea locala
Fluorizarea locala este o alta metoda eficienta de preventie a cariilor. Este o metoda non-invaziva si poate completa sau inlocui in anumite situatii fuorizarea sistemica. Gelul aplicat local are rolul de a mineraliza suplimentar smaltul si de a reduce sensibilitate dentara.
Sigilarea dintilor
Sigilarea dintilor reprezinta cea mai eficienta si non-invaziva metoda actuala de prevenire a cariilor la copii si adolescenti. Tehnica este foarte simpla si de multe ori poate fi o modalitate de imprietenire a medicului cu tanarul pacient. Este o tehnica nedureroasa ce nu necesita anestezie locala. Sigilarea presupune acoperirea santurilor si fosetelor ocluzale cu un material special (sigilant) fotopolimerizabil. De cele mai multe ori, acest material are capacitatea de eliberare pasiva a ionilor de fluor la nivelul suprafetelor subiacente. Integritatea suprafetelor sigilate se verifica la sedintele ulterioare de control periodic si se inlocuiesc / completeaza daca este necesar.