Radiologie si imagistica dentara 3D

Radiologie si imagistica

Importanta radiologiei si a investigatiilor imagistice dentare

In stomatologia zilelor noastre investigatiile imagistice sunt indispensabile in vederea stabilirii unui diagnostic corect si al elaborarii unui plan de tratament. Tipul investigatiei variaza in functie de situatia clinica si de tratamentul ce urmeaza a fi efectuat. Investigatiile imagistice sunt realizate atat in cadrul primei vizite, dar si ulterior, pe perioada derularii tratamentului (intraoperator, postoperator, etc), la finalizarea acestuia si in cadrul controalelor periodice.

Tipuri de investigatii imagistice

Clinica noastra este dotata cu aparatura de ultima generatie cu un nivel scazut de radiatie, ce foloseste principiul ALARA (As Low As Reasonably Achievable) conform caruia primeaza obtinerea unor imagini de o calitate superioara, cu o doza cat mai mica de radiatie, ce poate oferi aproape orice tip de investigatie imagistica necesara in cadrul unui tratament stomatologic actual.

  • Radiografii digitale intraorale (retroalveolare, bite-wing, status dentar complet)
  • Ortopantomografii: radiografii panoramice digitale 2D pentru copii si adulti
  • Ortopantomografii in scop ortodontic
  • Investigatii imagistice 3D: CBCT – tomografie computerizata cu fascicul conic
  • Tomografie computerizata a articulatiei temporo-mandibulare (ATM)
  • Reconstructii 3D si simulari complexe ale tratamentelor chirurgicale si implantologice

Ce trebuie stiut despre CBCT?

In traducere libera, CBCT – Cone Beam Computer Tomography – inseamna tomografie computerizata cu fascicul conic. CBCT foloseste un singur fascicul mic de raze, acesta avand forma conica si o arie de interes precis, aleasa de operator (scanarea unui grup de dinti, a unei hemiarcade sau arcade, a intregii danturi). Scannerul are nevoie de doar cateva secunde si de o singura rotatie in jurul capului pacientului pentru a obtine o imagine 3D foarte buna, din punct de vedere calitativ. Utilizarea fasciculul conic, delimitarea ariei de interes si timpul scurt de iradiere efectiva a pacientului fac ca doza de radiatii in cazul tehnologiei CBCT sa fie de 10 – 20 de ori mai mica decat cea utilizata in cazul tomografiilor volumetrice (clasice).

Galerie foto

Sari la bara de unelte